Typy na slavnostní tabule

Výzdoba některých druhů slavnostních tabulí vyžaduje respektování vžitých zásad a pravidel. Jsou dány tradicemi i povahou akcí. U dekorací se zaměřujeme na jiné symboly a preferujeme vhodnou barevnost a styl. Některé prvky má však slavnostní stolování společné.

Společné znaky slavnostního stolování Pravidla stolních dekorací jsou dány. Výzdoba má být originální, vkusná, vzdušná ne příliš přehnaná. Květiny k slavnostní a formální tabuli rozhodně patří a měli by zaujmout na první pohled. To ovšem neznamená, že pro svou krásu jakkoli omezí hosty při stolování. Centrum výzdoby by se při slavnostní tabuli mělo soustředit směrem k čelu stolu, to znamená k čestným místům z pozice rozmístění hostů. U dlouhých tabulí mohou být menší dekorace a květiny rozmístěny v pravidelných vzdálenostech po celé délce stolu. Vhodné jsou tzv.. květinové partery nebo mísy. Šířka středové výzdoby by měla být větší než jedna třetina šířky slavnostní tabule. Výška dekorace nesmí zamezit stolujícím pohledu z očí do očí. Dekorační předměty by měly charakterizovat danou akci, měly by být módní a stylové.

Svatební tabule
Její styl je dán mimořádnosti důležitého rozhodnutí páru. Výzdoba by proto měla být romantická, vznešená a vzdušná. U dekorací lze decentně použít prvky symbolizující život ve dvojici. Současný trend vyžaduje, aby barevnost tabule byla součástí celkového barevného vyznění svatebního obřadu. Dávno už neplatí, že svatba preferuje čistou bílou. Ta sice zůstává základem, ale objevují se i další barevné akcenty, které se zohledňují v každém detailu celé koncepce svatby. U svatby se nedá zapomenout na květinovou výzdobu. Květy se volí většinou podle svatební kytice nevěsty. Na svatební tabuli nepatří svatební dort, ani nevěstina kytice. Ty mají své místo na příručním stole.

Promoční tabule
Výzdoba k promoci v oficiálním prostředí by měla být důstojnou verzí slavnostního stolování. Doporučuje se květinová výzdoba ze sytých barev a zeleň. V domácích podmínkách můžeme zvolit kreativnější alternace, prvky se symbolem moudrosti, vše záleží na tom, jak moc formálně chceme akci pojmout. Například forma zahradní hostiny unese i balónovou výzdobu interiéru se studentskými motivy, dort ve tvaru knihy, sovy a pod.

Tabule k oslavě narození dítěte
Při oslavách, které souvisejí s narozením dítěte preferujeme jemné barvy symbolizující pohlaví dítěte. Obvykle je to růžová v případě dívky, bleděmodrá v případě chlapce. Květinová výzdoba je jemná v pastelových barvách. V závislosti na formálnosti stolování a prostředí můžeme využít fantazii a zakomponovat do výzdoby prvky s dětskou tématikou.

Štědrovečerní tabule
Výzdoba štědrovečerní tabule přináší mnoho zajímavých alternací a módních barevných variací. Přestože symbolem Vánoc byla od nepaměti červená a tmavě zelená, z pohledu dekoratéra, to může být úplně jinak. K štědrovečernímu stolu však bez ohledu na výběr barev, patří nostalgické světlo svíčky, vůně jehličí, vánoční dekorace a ozdoby a další symboly štědrosti a štěstí.

Silvestrovské tabule
To, co by u ostatních forem slavnostní tabule vyznělo levně nebo přehnaně, může patřit na slavnostní silvestrovskou tabuli. Měla by mít karnevalový charakter, může se blýskat i třpytit, vzbuzovat veselí. Při výběru dekoračních prvků, saháme po symbolech provokujících štěstí, symbolech času a pod.

Velikonoční tabule
Jaro se vítá jarními symboly, svěží zelení a pestrobarevnou výzdobou. Využíváme typické symboly Velikonoc, barevná vajíčka, stužky, aranžmá z jarních květin.

Tématické slavnostní tabule
Již samotný název předznamenává, že výzdoba je dána specifickým zaměřením akce. Například historicky laděná tabule ponese prvky daného období, lovecký ples bude v odstínech lesní zeleně s loveckými motivy.

Diplomatická slavnostní tabule
Patří k typicky formálním akcím. Výzdoba by měla být květinová, jednoduchá a elegantní, ne příliš výrazná, s respektem vůči protokolárním pravidlům. Využívají se například. stolní vlaječky. Součástí každé slavnostní tabule mohou být vhodně upravené ubrousky, menu a jmenovky v případě zasedacího pořádku. Obvykle se kromě dekorace stolu zaměřuje i na dekoraci interiéru, která vychází stejně z charakteru akce a ladí s úpravou slavnostní tabule.