Rozumíte pozvánce?

Byli jste poprvé pozváni na slavnostní recepci a nevyznáte se v cizojazyčných slovech na sice pěkné, ale trošku komplikované pozvánce? Potřebujete návod na její rozluštění?

Kromě standardních informací jako jsou:

"Jméno hostitele" (konkrétně jméno nebo název firmy, organizace atd..)

"Jméno pozvaného" (vážený pane XY, pane XY s manželkou nebo vážený pane XY s rodinou),
"Při jaké příležitosti a jaký druh akce" (zda jde o vernisáž, ples, zahradní slavnost a jiné.), "Kdy a kde" (konkrétní místo a konkrétní čas. Při zkratce "ct" (cum tempore) se můžete spozdit až o 15 minut a zkratka "st" (sine tempore) od Vás vyžaduje přesný příchod v stanoveném čase na stanovené místo.),

"Kam poslat odpověď" a "forma odpovědi" (označení RSVP znamená prosbu o potvrzení účasti. Tato zkratka pochází z francouzského "Répondez, s'il vous plaît", nachází se v pravém dolním rohu a pokud za ní následuje fráze "regrets only "host odpovídá pouze v případě neúčasti, za kterou se přirozeně zdvořile omluví. Zkratka pm (pour mémoire) znamená jen připomenutí staršího osobního nebo telefonického pozvání. Odpověď na pozvánku posíláme písemně nebo telefonicky nejlépe do tří dnů od doručení. Nezapomeneme se také poděkovat a říct , že se nesmírně těšíme.

Na pozvánce bývá i poznámka ohledně vhodného oblečení, která je psána právě v cizojazyčných pojmech. Co tyto pojmy v překladu znamenají?

Business suit - denní pracovní oblek.

Smoking - večerní pánský společenský oblek černé nebo tmavomodré barvy typického střihu. Skládá se ze saka s lesklými jedno nebo dvouřadovými klopami, bezmanžetových kalhot s 1 lesklým lampasem, bílé košile s dvojitými manžetami a může být doplněn o černou vestu kulatého výstřihu z téhož materiálu. Neodmyslitelně k němu patří černý motýlek. (Do elegantních černých bot nebo do lakovek patří vždy černé ponožky.) Pánové si ho oblékají po 18-té hodině v případě příležitostí jako jsou slavnostní recepce, premiéry, plesy ...

Dinnerjacket - pro pány letní smoking. Pro dámy dlouhé nebo kratší večerní šaty.
Informal nebo "tenue de ville" nebo casual-tmavý oblek se světlou košilí a vázankou pro pány a pro dámy kostým nebo kalhotový kostým. V případě, že jde o denní událost, nemusí být oblek nutně tmavé barvy. Neformální v žádném případě neznamená ležérní či dokonce sportovní. Vždy jde o vycházkový oblek!

"Black tie" nebo "Cravate noire" - pro pány znamená smoking s typickým motýlkem. Dámy si v tomto případě oblékají malou večerní toaletu (krátké večerní šaty do 20. hodiny, dlouhé večerní šaty po 20. hodině, koktejlové šaty nebo decentní elegantní kalhotový kostým.)
"White tie" nebo "Cravate blanche" - při takovém označení jde ze strany pánů o nejelegantnější večerní oblek, čili frak. Sestává z černého otevřeného jednořadého fraku s lesklými klopami, z bezmanžetových kalhot s dvěma lesklými lampasy a vesty s "véčkovitým" výstřihem z bílé látky zvané piké nebo ryps. Dále k fraku patří bílá košile s jednoduchými manžetami a se zvýrazněnou náprsní částí. "White tie" znamená bílého ručně uvázaného motýlka stejné látky jako vesta.

Dámy se při takovém označení na pozvánce oblékají do velké večerní toalety, kterou jsou dlouhé šaty s hlubokým dekoltem či odhaleným zády. Doplňkem mohou být sladěné dlouhé rukavičky a šperky. Večerní lodičky mají uzavřenou špici.

"Morning coat" nebo "cutaway" - takzvaný žaket nebo "vlaštovčí ocas". Už samotné pojmenování značí, že jde o sako, které díky šikmo zastřiženým koncům šosu připomíná ocas vlaštovky. Žaket je tmavošedé barvy, doplněný o šedě nebo černě proužkované kalhoty a šedou vestu.

"No brown after six" - pochází z angličtiny a znamená nic hnědé po šesté hodině.

"Habit noir" - toto označení umožňuje panům rozhodnout se mezi frakem nebo smokingem.

V případě, jakýchkoliv nejasností, které se týkají ať už vhodného oblečení, nebo odpovědi, kontaktujte hostitele. Není hanbou doplnit si a konkretizovat informace o plánované události. Pokud Vám vše přiblíží a vysvětlí, včetně oblečení, je nutné tyto pokyny dodržet. Přijít v jiném než v požadovaném oblečení, je ve společenské sféře velké "faux pas" a může to vážně ohrozit Vaši reputaci. Také je docela možné, že na pozvánce není uveden typ požadovaného oblečení. Tehdy se oblečte v stylu "informal" nebo "casual".