Carving - umělecká díla k jídlu

Vyřezávání do ovoce a zeleniny, takzvaný carving, se v Čechách rozšířil v posledních deseti letech. Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv, dokonce i do sýrů. Taková umělecká díla pak zdobí stoly na společenských akcích, firemních a soukromých večírcích a jsou i tipem na milý a originální dárek.

Carving nebo dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny patří k činnosti, která se řadí do takzvané kuchařské artistiky. Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova "řeže zatáčky". S vyřezávaným ovocem a zeleninou se můžete setkat na rautech, oslavách narozenin, svatbách, plesech, jednáních. Využít se dá také jako ozdoba domu či bytu, nebo jen tak k posezení doma či na zahradě. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy - carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.

Historie vyřezávání
První poznatky o vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny pocházejí ze 7. století našeho letopočtu. Dekorativní vyřezávání má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Za zemi, kde to umí nejlépe, je považováno Thajsko. Tamní mistři zeleninových řezeb umocňují ohromujícími dekoracemi přednosti thajské kuchyně - vyváženost kontrastních chutí; pikantních a jemných, sladkých a ostrých. Thajci jsou přesvědčeni, že labužník by měl jídlo podobně harmonicky a v celé paletě jeho zajímavosti vnímat i očima. Kouzlení s ovocem a zeleninou je v Thajsku považováno za jedno z tradičních řemesel. Ovocné a zeleninové zátiší zde dávají atmosféru výjimečnosti náboženským, svatebním, pohřebním i královským obřadům, zdobí i hostiny v domácnostech ale i ty připravené pro turisty.

Uvádí se, že na počátku několikaleté slávy thajského dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny bylo neobvyklé zkrášlení tradičních obyčejů. Vypouštění plovoucí lampy v průběhu listopadové noci za úplňku přináší Thajcům štěstí. V tu noc roce 1364 ve městě Sukothai vyplavala lampa - loďka z banánového listí s kadidlem, svíčkami, květinami a mincemi, ozdobená květinami, ptáky a dalšími zvířaty, vyříznutými z ovoce a zeleniny. Prý připomínala obrovský leknín. Králi Phra Ruang se nápad jeho služky tak zalíbil, že prohlásil vyřezávání zeleniny a ovoce uměleckým oborem a zřídil v paláci jeho výuku pro budoucí dvorní dámy. Na začátku zdobily výrobky řezbářských mistrů stoly císaře a jeho dvora, postupně se však toto umění začalo šířit i do rodin obyčejných lidí.

Zhruba v polovině 30. let minulého století v Thajsku, ve snaze obnovit pohasínajícího slávu tamějšího carvingu začaly zavádět volitelný předmět vyřezávání ovoce a zeleniny. Dnes se vyučuje v základních i vyšších školách, má i svou univerzitu. Do Evropy se toto umění dostalo mnohem později, ale velmi rychle si našlo své uplatnění na ozdobu jídel či nápojů.

Co se dá z čeho vyřezat
Zdobení čerstvého barevného ovoce a zeleniny řezbou, není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Důležité je vědět jak na to. Na vyřezávání se dá použít skoro všechno ovoce. Nejzákladnější druhy jsou jablka, hrušky, nektarinky, mango, švestky, citrusové plody (citrony, pomeranče, grapefruit), ananas, meloun - žlutý, červený a mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny. Růži můžete vytvořit například z červené řepy, ale také z bílé ředkve. Lemy bílých lístků se dají obarvit dorůžova kouskem červené řepy, pomocí nože či štětce. Malé růžičky nebo tulipán se dají vyříznout z mrkve. Astry se dělají z kedlubny, kaly z fenyklu. Co se týče surovin, z nichž lze vyřezávat, tak je to v podstatě jakékoli ovoce nebo zelenina, setkáváme se s vyřezávanými nektarinkami, jahodami, mangem, avokádem, velice dobře také vypadá papája. Mezi vděčný materiál patří jablka.

Důležité je rosení, aby zelenina nevadla a nešedivěla během vyřezávání, ale ani později na stole. Vyřezané ovoce se bez problémů dá uchovat v lednici potopené v misce s vodou. Tu je třeba denně měnit. Meloun se dá uchovat navlhčený a pečlivě zabalený v potravinové fólii. Ovoce a zelenina musí být důkladně umyté a očištěné. Šalotka a cibule, ponořená před vyřezáváním do vody, nedráždí oči. Mrkev namočená v osolené vodě změkne. Červenou řepu promyjte v osolené vodě, bude pouštět méně barviva. Dávejte přitom pozor, abyste řepou nezabarvili další zeleninovou dekoraci. Vhodnějším řešením je kouli potřít olejem. Pravidelné rosení zamezí černění. Hnědnutí jablek zabráníte lázní v přípravku určeném k ochraně ovoce a zeleniny před oxidací, nebo ve směsi limetkové šťávy a vody. Pokud se dodrží všechna pravidla skladování této čerstvé dekorace a na noc ji vždy uskladníte do ledničky, vydrží 8 - 10 dní.

Jaké použít nože
Na vyřezávání se používá speciální nářadí, kterého je velká škála. Jsou to nejčastěji dlátka, která se vyrábějí v různých velikostech a umožňují řezbářům postupné zvětšování různých lístečků nebo vytvoření jiných motivů. Například růžičky se dělají jen nožem. Jde o speciální nožík, zvaný thajský, který je poměrně úzký a snadno se s ním dělají i velmi jemné lístečky. Začátečník nemusí mít speciální řezbářské nože, různá dlátka a další speciální pomůcky. Důležité je, aby nůž byl špičatý a za všech okolností ostrý. Nerezová ocel je lepší než obyčejná, protože ovoce a zeleninu neobarví. Pokud se někdo začne vyřezáváním více zabývat, pak je namístě alespoň základní set dlátek spolu s thajským nožem, který se dá koupit přes internet a na různých gastronomicky zaměřených veletrzích.