Typy zážitkové gastronomie

Gastronomické akce, na které restaurace lákají jinou nabídkou jídel a nápojů doplněných o další detaily jako např.. hudbu, výzdobu a další překvapení pro hosta, bývají například: Zabijačkové hody, Rybí hody, Dny zahraniční kuchyně, Valentýnské večerní menu a pod.

Fine dining je nejvyšší nabídkou formy záž
itkové gastronomie, jedná se o jednoznačnou harmonii všech smyslů s atmosférou místa. Podniky nabízející tuto službu jsou menší, s několika stoly, aby byla vždy dosažena potřebná péče o zákazníka. Vše bývá doplněno atmosférou luxusního prostředí, zajímavým výhledem, nebo stylovým interiérem. Pokrmy a nápoje jsou typické výběrem netradičních a exkluzivních surovin. V případě zaměstnanců opakovaným tréninkem.
Se zážitkovou gastronomií se můžete setkat prostřednictvím následujících forem stolování:

Otevřena kuchyně (front cooking) - je dokončování pokrmu před zrakem hosta.

Aktivcounter - znamená zážitek z připravovaného jídla. Kuchyně je součástí odbytového střediska, host může kuchaře celou dobu sledovat při přípravě jídla.

Fondue - příprava jídla, kdy si host dokončuje pokrm sám.

Samoobslužné bufety - host si určuje velikost porce sám.

Ochutnávka vín - když je mimořádná nabídka spojená se sklizní vinné révy.

Barbecue - opékání plátků různých druhů masa na horkém grilu, umístěném v blízkosti stolu nebo uprostřed.

Interiér a atmosféra
Interiér patří mezi koncepci zážitkové gastronomie, kdy prostředí dotváří atmosféru restaurace, např. v Chicagu byl otevřen podnik Reinforest Café, který je založen na konceptu deštných pralesů. Bujná vegetace, tropičtí ptáci a motýli, velká akvária a hučící vodopády mají navodit klima džungle.

Hudba a tanec jsou nezbytné hlavně v střediscích společensko-zábavných. Noviny a časopisy má host k dispozici hlavně v kavárnách, při podávání snídaně nebo v lobby baru. Přenosy sportovních zápasů dominují hlavně v speciálních sportovních barech. Různé hry jsou vhodně podle střed
iska např. do sklepa - kuželky, kulečník, šipky a do kavárny deskové hry - šachy, dáma atd.. Reprodukovaná hudba jako zvuková kulisa vytváří příjemnou a uvolněnou atmosféru. Internetové kavárny spojují surfování po internetu s možností občerstvení. Čajovny lákají hosty na vůně, interiér, atraktivní servis čajů, hru na bubínky. Pro děti to může být barevný jídelníček, omalovánky, hračky, pestrá jídla, podávaná na barevných talířích s vhodným prostíráním. Gastronomii zkrátka můžeme přirovnat trochu k módě, dnes je moderní jedno, zítra může být něco jiného.