![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBW45gTOu-Ob39vG0Tu6ML2mOdT3rwLzzPWlUYzHIaI-a3fkYo-rER6_k2_J4-VlU5W71kFNCRUyPIcHlGD5Eti5B3OWdkcG-YQBgyu7eZ7EeOe3Q01Vt7iKxPOd2vMe7aaQYT7XEvVoFH/s320/zazitkova-gastronomie3.jpg)
Fine dining je nejvyšší nabídkou formy záž
itkové gastronomie, jedná se o jednoznačnou harmonii všech smyslů s atmosférou místa. Podniky nabízející tuto službu jsou menší, s několika stoly, aby byla vždy dosažena potřebná péče o zákazníka. Vše bývá doplněno atmosférou luxusního prostředí, zajímavým výhledem, nebo stylovým interiérem. Pokrmy a nápoje jsou typické výběrem netradičních a exkluzivních surovin. V případě zaměstnanců opakovaným tréninkem.
Se zážitkovou gastronomií se můžete setkat prostřednictvím následujících forem stolování:
Otevřena kuchyně (front cooking) - je dokončování pokrmu před zrakem hosta.
Aktivcounter - znamená zážitek z připravovaného jídla. Kuchyně je součástí odbytového střediska, host může kuchaře celou dobu sledovat při přípravě jídla.
Fondue - příprava jídla, kdy si host dokončuje pokrm sám.
Samoobslužné bufety - host si určuje velikost porce sám.
Se zážitkovou gastronomií se můžete setkat prostřednictvím následujících forem stolování:
Otevřena kuchyně (front cooking) - je dokončování pokrmu před zrakem hosta.
Aktivcounter - znamená zážitek z připravovaného jídla. Kuchyně je součástí odbytového střediska, host může kuchaře celou dobu sledovat při přípravě jídla.
Fondue - příprava jídla, kdy si host dokončuje pokrm sám.
Samoobslužné bufety - host si určuje velikost porce sám.
Ochutnávka vín - když je mimořádná nabídka spojená se sklizní vinné révy.
Barbecue - opékání plátků různých druhů masa na horkém grilu, umístěném v blízkosti stolu nebo uprostřed.
Interiér a atmosféra
Interiér patří mezi koncepci zážitkové gastronomie, kdy prostředí dotváří atmosféru restaurace, např. v Chicagu byl otevřen podnik Reinforest Café, který je založen na konceptu deštných pralesů. Bujná vegetace, tropičtí ptáci a motýli, velká akvária a hučící vodopády mají navodit klima džungle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCVSUhGMFc0a9UDT2GepsB4Co0pd5o9TeXngl9a74yqUy0yOI_zwVEJlie0RVciKCSrPNpyht5GUifnmAP0ChhzD-jQNj-nDAP5q8XkeK2Q45kevzHtwbXm9jDoRjK8mXCP1-cvhgVQ1FO/s320/zazitkova-gastronomie4.jpg)
iska např. do sklepa - kuželky, kulečník, šipky a do kavárny deskové hry - šachy, dáma atd.. Reprodukovaná hudba jako zvuková kulisa vytváří příjemnou a uvolněnou atmosféru. Internetové kavárny spojují surfování po internetu s možností občerstvení. Čajovny lákají hosty na vůně, interiér, atraktivní servis čajů, hru na bubínky. Pro děti to může být barevný jídelníček, omalovánky, hračky, pestrá jídla, podávaná na barevných talířích s vhodným prostíráním. Gastronomii zkrátka můžeme přirovnat trochu k módě, dnes je moderní jedno, zítra může být něco jiného.