Skupiny míchaných nápojů

Zařazení míchaných nápojů do skupin zároveň určuje způsob jejich přípravy a servírování. Jejich názvy jsou mezinárodní a používají se v každém koutě světa. Jednotné zásady, registraci mezinárodních koktejlů a také skupiny míchaných nápojů registruje International Bartenders Associacion čili Mezinárodní asociace barmanů.

Jejími členy jsou barmani, nápojáři, výrobci a distributoři alkoholických i nealkoholických nápojů z 56 zemí celého světa.

Coblery
Připravují se přímo do sklenice, která je určena k podávání coblerů. Pohár se naplní až po okraj coblerovým (drceným) ledem, kde se přidá pár kousků různého ovoce a zalévá se likérem. Tento nápoj podáváme na podšálky s rozetky.

Bowle
Je to lahodný nápoj, který se podává především v letních měsících. Bowle nám dává možnost pohostit větší počet osob a to s puncem slavnostního lesku při všech společenských akcích. Jedná se vlastně o maceraci šťavnatého ovoce v bílém víně. Velký důraz při podávání tohoto nápoje se klade na jeho teplotu. Musí být dostatečně vychlazený, o to se postará 10 - 12 hodinová macerace ovoce ve víně v chladných prostorách. Před podáváním se dolévá šumivým vínem a podle chuti různými likéry a destiláty.

Collins
Zařazujeme je k nejdelším míchaným nápojům. Připravují se přímo do sklenice, ze které bude hotový nápoj podáván. Neodmyslitelnou součástí tohoto nápoje je vždy destilát vhodně zkombinovaný s ostatními ingrediencemi.

Cocktaily
Stály u zrodu míchaných nápojů a proto je právem řadíme mezi nejstarší z těchto skupin. Obsahově nejsou velké, dalo by se říci že jsou to vlastně short drinky a podáváme je většinou před jídlem a po jídle.

Crusty
Patří k nejvkusnějším míchaným nápojům, protože se podávají v poháru, kde je předem připravena krusta (okraj sklenice) například z čokolády, soli nebo kokosu. Před podáváním se pohár nikdy nefrapuje - nechladí.

Fizzy
Na přípravu těchto nápojů jsou nejvhodnější především destiláty, které můžeme snadněji zkombinovat s ingrediencí obsahující CO2, kterou před podáváním celý nápoj doléváme.

Flipy
Jeho základní surovinou, kterou se odlišuje od ostatních míchaných nápojů je vaječný žloutek. Při sestavě receptur na flipy využíváme především široký sortiment ovocných šťáv, které ve spojení se žloutkem vytvářejí jedinečnou chuť tohoto nápoje.

Limonády
Připravují se z ingrediencí, které neobsahují alkohol. Při jejich přípravě můžeme bez obav popustit uzdu fantazii a zkombinovat ty nejrozmanitější suroviny. Vkusným a chutným doplňkem tohoto nápoje je čerstvé nebo konzervované ovoce.

Milk Shake
Tyto míchané nápoje stejně jako limonády připravujeme z ingrediencí, které neobsahují alkohol. Jejich neodolatelná chuť a vzhled se vyznačují tím, že jsou připravovány z mléčných výrobků jako zmrzlina, mléko, smetana, v kombinaci s různými krémovými sirupy.

Pousse Caffés
Zařazujeme je bez jakýchkoli pochybností mezi nejkrásnější míchané nápoje, protože jejich příprava spočívá ve vrstvení barevných surovin na sebe od nejtěžších po nejlehčí. Připravují se výlučně jen do úzkých a nízkých sklenic.

Sour
Při přípravě těchto míchaných nápojů je dominantní ingrediencí citrónová nebo limetová šťáva, která dodává nápoji jedinečnou a osvěžující chuť.

Frozen
Konzistence těchto nápojů je kašovitá, protože všechny suroviny včetně ledu rozmixujeme v mixéru a ledovou tříšť podáváme ve sklenici s brčkem. Na vychutnání tohoto nápoje si musíme najít dostatek času, protože ledová tříšť netaje až tak rychle.

Shoters
Jsou to velmi "malé" nápoje, jejichž obsah je maximálně 5 cl. V malém množství navrstvíme ingredience od nejtěžší po nejlehčí a host si tento nápoj promíchá sám rovnou v ústech, protože se konzumují na jedenkrát.