Rychlokurz protokolu a společenské etikety

Rauty, recepce, číše vína ...

Správný kuchyňský intelektuál by měl být častým hostem společenských akcí. Je to dobrý způsob spojit příjemné s užitečným: bezplatně se najíst a zároveň se seznamovat s důležitými lidmi. Dveře do vyšší třídy otevře pouze bezvadné společenské chování a dobrá orientace v "tlačenici". K základním charakteristikám různých akcí přikládáme i několik dobře míněných rad.

Recepce
Oficiální společenské akce Čas: Odpoledne, nejčastěji večer
Příchod hostů nemusí být přesný, toleruje se
zpoždění 15 - 20 minut
Oděv: pánové - tmavý oblek, dámy - malé večerní
Občerstvení: na začátku recepce se konzumují pouze nápoje, jídla se konzumují dle vlastního výběru ze stolů ve stoje nebo od obsluhujícího personálu, bufet je na několika místech, nápoje na zvláštních pultech.

Dobrá rada: Recepce většinou nabízejí studený a teplý bufet. Ze záhadných důvodů jsou zvyklí pořadatelé dávat teplý bufet hned ke vchodu, takže našinec trénovaný v socialismu se automaticky postaví do rostoucí řady u teplého bufetu a poslušně čeká. Šikovný a zběhlý návštěvník klidně teplý bufet obejde a naloží si u dalších stolů studený předkrm a saláty. Pokud si pochutná na vybraných studených pochoutkách, řada u teplého bufetu se zmenší, jídla však zůstane určitě dost. Zhodnoťte situaci hned u vchodu a zaujměte strategické místo u bufetového stolu co nejblíže u servírovacích talířů, zatímco hostitelé a jejich vzácní hosté přednášejí přípitky.

Raut
Platí totéž jako pro recepci, bývá méně slavnostní.
Důraz při organizování je na konverzací hosty
Dobrá rada: Všechny tyto akce mají jediný smysl. Navazování užitečných známostí. Při příjemném jídle, v příjemném prostředí to jde docela snadno. Nezapomínejte na základní zásadu: v žádném debatním kroužku byste neměli zůstat déle než pět minut. Pokud máte problém zbavit se užvaněného společníka, zatvařte se, že jste právě spatřili jiného známého a jednoduše se vytraťte jinam. Případně si jděte doložit jídlo, či vzít pohár. Pokud se na vás vtíravý společník neodbytně zavěsí, zůstává odchod na toaletu. Po návratu do místnosti se zamíchejte do skupinky v jiné části místnosti.

Koktejl
Méně slavnostní událost, počet hostů bývá velký a smíšený, neformální setkání s cílem na co nejmenší prostor dostat co nejvíc lidí.
Čas: mezi 17.00 - 20.00 hod..
Pozvaní hosté mohou přicházet i odcházet prakticky po celou dobu vyznačenou na pozvánkách, zůstanou alespoň 20 minut, hostitelé jsou stále u dveří - vítají a loučí se s hosty
Oděv: vycházkové šaty nebo malé večerní (po 22.00 hod.. - velké večerní)Občerstvení: hosté konzumují nabízené občerstvení vestoje, podávají se drobné obložené chlebíčky, slané pečivo, ovocné šťávy, likéry, koktejly. Sladkosti a káva se nepodávají.

Dobrá rada: Na koktejlech by měl být velký nátřesk, proto nutnost často střídat skupinky platí ještě více, než na recepcích a rautech. Nezapomeňte si vzít dostatečné množství vizitek. Nebojte se postavit ke skupince lidí, kde nikoho neznáte. Pokud je ve skupince více lidí, nikdo nebude zkoumat, ke komu patříte, a ani vás nikdo otevřeně nepošle pryč. Poslouchejte, mile se usmívejte a přikyvujte. Nezapomínejte na to, že každému člověku lichotí a dělá dobře, když má pozorného posluchače. Musíte však přikyvovat souhlasně a občas položit doplňující otázku. Váš spolubesedník bude mít pak dobrý pocit, jak si s vámi příjemně popovídal, a příště se k vám bude chovat jako k dobrému známému.

Matiné
Dopolední akce, uzavřená společnost, vystoupení významných osobností, besedy s novináři, koncerty, vernisáže
Čas: mezi 11.00 - 13.00 hod..
Oděv: vycházkové šaty
Občerstvení: nemusí se podávat, případně jen zákusek a nápoj

Dobrá rada: Pokud se připojíte ke dvěma lidem vedoucím dialog, nikdy se nevyptávejte na obsah jejich hovoru, pokud tak neučiní sami. Ve společnosti se vyhýbejte nepříjemným tématům a hovoru o nepřítomných osobách.

Pokud se dostanete na koncert či vernisáž výstavy jen náhodou a neznáte samotného interpreta či autora, vystříhejte se vyslovování ostrých kritik v blízkosti lidí, které neznáte. Může se vám stát, že si je vyslechne umělec sám.

Soaré
Slavnostnější večeře pro širší okruh lidí, neformální setkání
Čas: před recepcí
Oděv: malé večerní
Občerstvení: lehčí jídla jako na večeři
Dobrá rada: Většinu společenských akcí pořádá na to specializovaná agentura. U vchodu bývá nádoba s vizitkami. Pokud tam zanecháte svou (s důležitě znějící funkcí, když už zaměstnavatel není zajímavý), je více než jisté, že začnete od této agentury dostávat pozvánky na další zajímavé akce.

Číše vína (Coupe de champagne)
Krátká událost
Čas: na oběd, výjimečně i v jiném denním čase, trvá cca 1,5 hod..
Je třeba přijít včas.
Oděv: vycházkové šaty
Občerstvení: sekt nebo víno, širší sortiment nealkoholických nápojů, pivo

Dobrá rada: Pokud si někdo po vyslovení přípitku začne s kolem stojícími lidmi přiťukávát, nezapomeňte, že se přiťukává pouze u prvního nápoje a pouze s nejbližší stojícími (či sedícími) lidmi. Pohár, a to ani v případě ruské vodky, po dopití nevyhazujte za sebe !:-).

Garden Party
Neformální setkání
Čas: mezi 16.00 - 20.00 hod.., Trvá cca 2 hod.., v letních měsících
Koná se i v případě deště, je třeba přijít ve vhodné obuvi a s deštníkem
Oděv: světlé obleky u mužů, dámské letní šaty s klobouky
Občerstvení: gril bufet, nápoje jsou na podnosech, speciality na rožni a grilu

Dobrá rada: Na garden party se vyzbrojte opalovacím krémem a repelentem proti komárům, abyste nestrávili celou dobu odháněním dotěrného hmyzu. Pokud přípravek donesete s sebou, určitě se stanete najobletovanejší (ne hmyzem, ale lidmi) osobou na party!

Buffet lunch, buffet dinner
Obdoba skromnějšího oběda, večeře
Čas: v podvečerních hodinách
Oděv: vycházkové šaty na oběd, malé večerní na večeři
Občerstvení: studená a teplá jídla podává obsluha ze servírovacích stolů, nápoje se roznášejí a podávají u baru, hosté mohou jíst vestoje, ale je třeba připravit dostatečný počet míst i na sezení

Dobrá rada: Po dojedení nikdy neskládejte talíře a neuklízejte na stole. Nezapomínejte, že na to je personál, vy jste tam (i když možná omylem) za jiným, důležitějším účelem.

Lunch on, Dinner on
V diplomacii oficiální událost, v byznysu pracovní, při přerušení jednání - formální oběd, při kterém je možné pracovat.
Čas: oběd začínající mezi 11.00 - 12.00 hod., trvá cca 1,5 hod..
Příchod 10 min. po oficiálně stanoveném čase, odchod nejdříve po 30 minutách (mohou to být i snídaně)
Oděv: vycházkové šaty na oběd, malé večerní na večeři

Dobrá rada: I když není slušné vnucovat hostům alkoholický nápoj, v případě, že potřebujete ještě něčeho dosáhnout v dalším jednání, neodmítejte nabízené nápoje. Nechte si je podat a jednoduše si v nich jen symbolicky omočte rty. Každý nesouhlas (i tak nepodstatný) totiž zbytečně znásobuje nedorozumění. Resp. každý souhlas vytváří dobré předpoklady pro souhlas s tím, čeho potřebujete dosáhnout. Navíc vaše spolustolovníky udržíte u stolu nedopitou sklenicí (je neslušné vstát, pokud to nenavrhne vy sami) v případě, že jste ještě nedosáhli svého cíle.

Čaj o páté
Neformální setkání bez společenských regulí většinou pro dámy, ale i pro dvojice
Čas: podvečerní akce, začátek 16. - 17:30., Trvání cca 1 hod..
Příchod 10 min. po oficiálně stanoveném čase, odchod nejdříve po 30 minutách
Oděv: vycházkové šaty, případně klubový oděv bez znaku
Občerstvení: čaj, káva, víno, lehčí likéry, nealkoholické nápoje, sladkosti, mandle, ovoce

Dobrá rada: Při pití kávy nebo čaje bereme talířek zpod šálku do druhé ruky pouze v případě, že sedíme v křesle, nikdy ne, pokud sedíme za stolem.

Ples
Nejvyšší společenská událost
Čas: Začátek v 19.00 - 20.00
Oděv: velké večerní
Občerstvení: jídlo podávané na způsob bufet - dinner (skromnější večeře) ještě před tancem, nápoje se podávají průběžně, k dispozici musí být také zvláštní barový pult

Dobrá rada: Pokud se na pozvánce objeví nápis White Tie, resp. Cravate Blanche, neznamená to, že všichni včetně dám musí přijít s bílou kravatou. Znamená to, že pánové mají přijít ve fraku a dámy ve večerní toaletě světlejších barev, s nákladnějším šperkem. Pokud si na sebe vezme pán smoking, jeho partnerka by měla mít šaty tmavších barev. V obou případech si však dámy neberou klobouk. Pro úplnost: nápis Black Ty, resp. Cravate noir na pozvánce znamená, že pán si vezme slavnostní večerní oblek a dáma malé večerní šaty.