Základní rozdělení míchaných nápojů je:
Short drink
Jsou krátké míchané nápoje, jejichž objem dosahuje maximálně 8 cl. Často jsou podávány před jídlem, kdy získávají charakter aperitivu ale i po jídle a tehdy je řadíme mezi digestivové nápoje.
Long drink Z anglického názvu vyplývá, že budou zařazovány mezi dlouhé nápoje. Jejich obsah by neměl přesahovat 25 cl. Na přípravu těchto nápojů můžeme použít jakékoliv dostupné suroviny, které máme k dispozici v našem baru.
Soft drink
Jsou lehké a nealkoholické nápoje s objemem do 30 cl. Na jejich přípravu může být použita široká škála nealkoholických surovin a jsou podávány vždy s ledem.
Hot drink
Tyto teplé nápoje nápoje připravujeme především ve varném skle a podávají se v předem předehřátých sklenkách na podšálky s rozetky. Jejich obsah je do 18 cl.
Fancy drink
Při přípravě těchto nápojů může barman nebo host využít svou fantazii a dle svého uvážení zkombinuje různé suroviny, z nichž připraví vždy originální nápoj.
Míchané nápoje připravujeme následujícími způsoby:
Šejkr
Připravujeme v něm nápoje z těžko slučitelných surovin, které je třeba dostatečně promíchat.
Mix glass
Míchané nápoje, které sestávají maximálně ze čtyř druhů surovin a nejsou až tak těžko slučitelné se připravují v míchacím poháru. Všechny suroviny se promíchají míchací lžící a nápoj se přelije do sklenice, ve které se bude podávat.
Mixér
V mixéru připravujeme především takové nápoje, které obsahují velmi obtížně slučitelné suroviny (mléko, smetana, zmrzlina).
Přímá cesta
U těchto nápojů vrstvíme suroviny přímo do sklenice, ve které se podává a to od nejtěžších po nejlehčí. Nápoj před podáváním nemícháme, protože bychom zkazily výsledný efekt.
Míchané nápoje, které sestávají maximálně ze čtyř druhů surovin a nejsou až tak těžko slučitelné se připravují v míchacím poháru. Všechny suroviny se promíchají míchací lžící a nápoj se přelije do sklenice, ve které se bude podávat.
Mixér
V mixéru připravujeme především takové nápoje, které obsahují velmi obtížně slučitelné suroviny (mléko, smetana, zmrzlina).
Přímá cesta
U těchto nápojů vrstvíme suroviny přímo do sklenice, ve které se podává a to od nejtěžších po nejlehčí. Nápoj před podáváním nemícháme, protože bychom zkazily výsledný efekt.