Rozdělení a způsoby přípravy míchaných nápojů

Název míchané nápoje je vlastně souhrnný seznam pro mnoho druhů alkoholických a nealkoholických nápojů. Dělíme je podle množství, času podávání, teploty, obsahu alkoholu a způsobu přípravy.

Základní rozdělení míchaných nápojů je:

Short drink
Jsou krátké míchané nápoje, jejichž objem dosahuje maximálně 8 cl. Často jsou podávány před jídlem, kdy získávají charakter aperitivu ale i po jídle a tehdy je řadíme mezi digestivové nápoje.

Long drink Z anglického názvu vyplývá, že budou zařazovány mezi dlouhé nápoje. Jejich obsah by neměl přesahovat 25 cl. Na přípravu těchto nápojů můžeme použít jakékoliv dostupné suroviny, které máme k dispozici v našem baru.

Soft drink
Jsou lehké a nealkoholické nápoje s objemem do 30 cl. Na jejich přípravu může být použita široká škála nealkoholických surovin a jsou podávány vždy s ledem.

Hot drink
Tyto teplé nápoje nápoje připravujeme především ve varném skle a podávají se v předem předehřátých sklenkách na podšálky s rozetky. Jejich obsah je do 18 cl.

Fancy drink
Při přípravě těchto nápojů může barman nebo host využít svou fantazii a dle svého uvážení zkombinuje různé suroviny, z nichž připraví vždy originální nápoj.

Míchané nápoje připravujeme následujícími způsoby:

Šejkr
Připravujeme v něm nápoje z těžko slučitelných surovin, které je třeba dostatečně promíchat.

Mix glass
Míchané nápoje, které sestávají maximálně ze čtyř druhů surovin a nejsou až tak těžko slučitelné se připravují v míchacím poháru. Všechny suroviny se promíchají míchací lžící a nápoj se přelije do sklenice, ve které se bude podávat.

Mixér
V mixéru připravujeme především takové nápoje, které obsahují velmi obtížně slučitelné suroviny (mléko, smetana, zmrzlina).

Přímá cesta
U těchto nápojů vrstvíme suroviny přímo do sklenice, ve které se podává a to od nejtěžších po nejlehčí. Nápoj před podáváním nemícháme, protože bychom zkazily výsledný efekt.