Jak správně konzumovat masité pokrmy

Jak si poradit s konzumací masitých pokrmů v restauraci

Menší problémy mohou nastat s konzumací drůbeže. Pokud se kuřata a podobně malá drůbež podává v celku, porcování má na starosti obsluha. Do ruky můžete vzít jen kuřecí křídla nebo stehýnka. Koncová část bývá již často zabalená ve fólii nebo na ni můžete použít papírový ubrousek. V každém případě se však snažíme maso ukrajovat příborem. To znamená, že pokud Vám obsluha přichystala půlku nebo čtvrtku drůbeže, prsa krájíte šikmo na plátky, a ze stehen a křidélek ukrajujete takové kousky, jaké se Vám podaří. Pokud musíte na ukrajování použít více námahy, zbývajícího masa se raději vzdejte.

Špíz můžete konzumovat dvěma způsoby. Držíc očko jehly se špízem v levé ruce, vidličkou (podle některých autorů i nožem) v pravé ruce stáhneme na talíř celý špíz a následně konzumujeme. Druhá možnost spočívá v tom, že stahujeme kousky masa a zeleniny postupně po dvou kouscích, přičemž konzumujeme jen po jednom.

Šunka je jedna z mála jídel, které se nedoporučují konzumovat příborem. Velké faux pas by také nastalo, kdyby jste si ji pokládali na pečivo. Plátek jednoduše uchopte palcem a ukazováčkem a vložte do úst nebo stočte do rolky a ukusujte z ní.

Tatarský biftek se podává jako studený předkrm nebo i jako hlavní jídlo, konzumuje se jednoduše nožem a vidličkou a zajídá se chlebem. Malou porci "tataráku" si můžeme položit na kousek pečiva a sníst jako jednohubky.

Žebírka se konzumují steakovým nožem a vidličkou, kterými odkrajujeme maso od kosti.

Zdroj: catering Brno, Praha, ta správná společenská akce na míru.