Bary se rozdělují především podle místa kde se nacházejí, tj. zda je bar součástí nějakého gastronomického provozu nebo je jeho provoz samostatný. Další faktory ovlivňující jejich zařazení je provozní doba a množství nabízeného sortimentu.
Samostatné bary
Denní bary:
Cocktailový bar: můžeme ho najít v centrech měst, kde je nejvyšší výskyt lidí během celého dne jako jsou například pěší zóny. Sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů je obohacen o velké množství míchaných nápojů.
Snack bar: V jeho nabídce je kompletní sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů a pro hosty jsou denně připraveny minimálně čtyři druhy jídel.
Lunch bar: kromě tradičního širokého sortimentu nápojů se v tomto baru připravují i minutková jídla. Kuchař má vyhrazené své místo za barovým pultem, kde před zraky hostů připravuje všechny pokrmy. V baru může být umístěn i studený bufetový stůl, kde si hosté mohou vybrat ze široké nabídky čerstvých zeleninových a ovocných salátů.
Champagne & Soft bar: specializuje se výhradně pouze na jeden druh podávaných nápojů. Neodmyslitelnou součástí v nabídce jsou i čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Může být součástí velkých obchodních center.
Pub: v tomto zařízení se klade velký důraz hlavně na podávání piva. V nabídce musí být minimálně pět druhů čepovaných piv a kompletní sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů. V některých případech se v pubech podávají i pokrmy.
Caffé bar: jeho nejvhodnější poloha je především v centrech měst nebo v nákupních centrech. Disponuje širokou nabídkou káv a alkoholických a nealkoholických nápojů.
Mléčný bar: jeho sortiment je velmi bohatý na nápoje připravované především z mléka a mléčných výrobků. V nabídce má i jiné nealkoholické nápoje.
Noční bary
Diskotéka: provoz tohoto baru je především koncem týdne. Hraje zde reprodukovaná hudba a musí být vyhrazen prostor na tancování. Najdeme zde širokou nabídku alkoholických, nealkoholických ale i míchaných nápojů.
Dancing: je vhodný pro lidi, kteří mají blízko k živé hudbě, která zde hraje během celého večera. Zpestřením programu je zábavné půlnoční vystoupení. Sortiment nápojů je obohacen také o připravované pokrmy.
Varieté: nebo jinak zvaný kabaret, je podnik, kde během celého večera probíhá program. V tomto zařízení není povoleno tancování, hosté se mohou pouze z místa dívat na probíhající program.
Hotelové bary
Lobby bar: nachází se v hotelové hale v bezprostřední blízkosti recepce. Poskytuje se zde kompletní sortiment nápojů. Jeho otevírací doba je nepřetržitá tedy NON STOP.
Aperitiv bar: nachází se při kongresových sálech v zařízení vyšších kategorií a provozuje se pouze podle potřeby nebo na požádání hostů, kteří využívají tyto prostory.
Restaurační bar: je součástí každé hotelové restaurace. Neslouží pro hosty, ale pouze pro personál jako místo, kde si připravují nápoje na servis u stolu.
Open bar: není to pevný bar a připravuje se pouze při různých akcích s vyšším počtem hostů, kdy by se personál nestíhal ve stejné míře věnovat každému hostu. Alkoholické a nealkoholické nápoje jsou již předem nalité a hosté se obsluhují sami.
Etážový bar: zřizuje se většinou jen v 4 a 5 hvězdičkových hotelech a slouží pro VIP hosty, kteří mají konzumaci v tomto baru bezplatnou.
Piano bar: příjemnou atmosféru dotváří v tomto baru hra na piánu. V nabídce jsou alkoholické a nealkoholické nápoje i pokrmy.